четвер, 21 березня 2013 р.

21 березня - Всесвітній день лісу.



Ліс зелений друг людини
Прохолодний в літню днину.
Взимку захисток од вітру.
Очищає ліс повітря.
Він, мов дім, для всіх відкритий.
Дружно тут навчились жити
І тварини, і комахи.
На деревах різні птахи
...
Ліси – це зелені легені нашої планети, що наповнюють атмосферу киснем.
Зелена фабрика, зелена планета, зелений щит життя – як тільки не називають ліси, та й рослинність взагалі! І в цих коротких, влучних висловах-характеристиках все зрозуміло. Адже ліс – це прекрасно. Він захищає від вітрової і ґрунтової ерозії, притягує дощі, поповнює глибинні і поверхневі води. До того ж, ліс – це і відпочинок, оздоровлення.
Ліс дає харчові продукти (гриби, ягоди), сировину для виготовлення паперу, деревину для будівництва і виготовлення меблів, сприяє підтриманню нормального водного режиму річок, регулює клімат на величезних територіях, захищає ґрунти від ерозії і сприяє підвищенню врожайності полів.
Разом з тим, кожного року знищуються мільйони гектарів лісів. Згідно з даними ООН площа лісів щорічно зменшується на 25 мільйонів гектарів, що складає 1% від наявних сьогодні лісів.
21 березня відоме всьому світу як Всесвітній день лісів. Цей день відзначає значення і внесок лісів та лісового господарства в життя суспільства. Цю традицію було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист, і відновлення.